top of page

Ще се спука ли балонът на имотния пазар и как да/не си определя цената?


Ще се спука ли балонът на цените, на имотите? Това е един от най-задаваните въпроси напоследък. Мнозина брокери и финансисти смятат, че няма предпоставка да се повтори „историята“ от 2008г.-2009г., докато други прогнозират точно този развой на събитията. И докато купувачите чакат с надеждата, че цените ще паднат, то в последното тримесечие забелязваме значителен застой на имотния пазар.Ние от Desicion-TS смятаме, че докато банките държат ниските лихвени нива, то няма сериозна предпоставка да се очаква осезаемо намаление на цените. Нашите наблюдения са, че пазарът в момента си взима нужната „глътка въздух“ и през този период, онези продавачи, които са готови да продават, сами регулират цените си до нужните нива на търсене и предлагане, където се осъществява и сделката. Вижда се корекция „надолу“ на имоти, на които предварително цената е била завишена.


Това се случва, когато продавачът определя сам цената на имота си. Единственият механизъм с който разполага е да проследи в сайтовете на Агенциите за недвижими имоти или порталите за недвижими имоти – как „върви“ подобен имот като неговият. Доказано е, че човек цени винаги повече своето, т. е склонен е да надценява онова, което притежава и да игнорира недостатъците му. От тук и нереално поставените цени. Разбира се не знаем и само се надяваме, че продавачът е обективен в отчитането на района на имота, изложението, етажът - все фактори, които са с непроменлива величина и доста важни в определянето на продажната цената, за разлика от вътрешното състояние, което също не е маловажно, но е променлива величина. Както често казваме, това са „офертни цени“, не са цени на реално сключени сделки.


В България единствените, които разполагат с реална информация за това на каква цена се сключват сделките – са брокерите. Не казваме да ползвате задължително брокер, но ако е нужно си платете да ви консултира дори и само за цената на имота ви. Разбира се, трябва да знаете на кого се доверявате. Както и дали брокерът и/или Агенцията за недвижими имоти в която работи, предлагат подобна услуга. Та в сегашното затишие, се вижда и доза отрезвяване. Разбира се, нивата няма да стигнат като до преди 2021г., но ще има лек спад, които вече и се усети през второто и трето тримесечие на 2023г.

7 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page